top of page
  • Writer's pictureTesliarium

Predstavljanje knjige „Elektromačak- bajka o elektricitetu” u okviru pratećeg programa 14. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR”



U okviru pratećeg programa 14. Pozorišnog festivala za decu „ZajeČAR”, u Pozorišnom muzeju u Zaječaru u petak 26. aprila sa početkom u 12h biće predstavljena priča za decu o Nikoli Tesli „Elektromačak- bajka o elektricitetu”. O knjizi će govoriti prof. dr Velimir Abramović.


Ova knjiga za decu zapravo predstavlja integralni tekst pisma koje je Nikola Tesla 1939. godine napisao devojčici Poli Fotić, ćerki Konstantina Fotića, tadašnjeg poslanika, a kasnije i prvog ambasadora Jugoslavije u SAD, koji je dve godine ranije Tesli uručio Orden belog orla Kraljevine Jugoslavije.


Konstantin Fotić (Foto: Wikipedia)



U pismu, koje objavljujemo paralelno u engleskom originalu i srpskom prevodu, već ostareli Tesla sa setom se seća svog detinjstva u ličkom selu Smiljanu, a posebno epizode u kojoj se, posredstvom svog najboljeg prijatelja mačka, na fascinantan način, prvi put susreo sa elektricitetom, što će odrediti čitav njegov budući život.


Knjiga se može poručiti ovde



Comentarios


Top Stories

bottom of page