top of page
  • Writer's pictureTesliarium

Predavanje „Moniko Sanćes i Nikola Tesla: elektromedicina i proizvodnja X zraka” u Institutu Servantes


U Institutu Servantes, 16. maja sa početkom u 19h, biće održano predavanje pod naslovom „Moniko Sances i Nikola Tesla: elektromedicina i proizvodnja X zraka” Učesnici: David Flores, Kabinet Elektrikalija, Barselona, Španija, Zorica Civrić, Muzej nauke, i tehnike - Beograd, Jovan Cvetić, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu.

Ovo predavanje ima za cilj da upozna domaću javnost sa razvojem istorije nauke u Španiji, kroz naučni doprinos španskog inženjera i pronalazača Monika Sanćesa (1880-1961) čiji je značaj veoma relevantan, kao i analogije sa delom Nikole Tesle.


Pored izvesnih biografskih sličnosti, zajednička im je jedna oblast istraživanja - dobijanja struja pri visokim naponima i visokim frekvencijama. Moniko Sanćes je usavršio jedan Teslin izum i proizveo uređaj koji je stekao slavu po upotrebi u terenskoj fluoroskopiji tokom Prvog svetskog rata. 



Predavanje je prilika da se proširi znanje o radu pionirskih ličnosti u oblasti generisanja X zraka kao posebne grane elektromedicine, među kojima je i Moniko Sanćes, i da se steknu saznanja o inovativnim detaljima konstrukcije Sanćesovog uređaja. 



Izvor i foto: Institut Servantes

Comments


Top Stories

bottom of page