top of page
  • Writer's pictureTesliarium

Pošta Srbije prigodnim poštanskim markama obeležila 140 godina od dolaska Nikole Tesle u SAD



Pošta Srbije objavila je seriju poštanskih maraka u čast jubileja - 140 godina od dolaska Nikole Tesle u SAD.

Svoj naučni put Nikola Tesla započeo je mnogo pre odlaska u Ameriku. Nemiran duh i želja za obrazovanjem vodili su mladog Nikolu kroz evropske akademske centre u Gracu, Pragu, Budimpešti i Parizu, gde je sticao obrazovanje na studijama elektrotehnike ali i iskustvo na poslovima unapređivanja elektronske opreme.



Dve godine studija na Politehničkoj akademiji u Gracu, koji je tada bio stecište naučne misli i umetničkog delovanja ljudi iz svih država jugoistočne Evrope, potom studije i istraživački rad na Tehničkom univerzitetu u Pragu, preporučile su mladog inženjera Nikolu Teslu za posao glavnog tehničara Američke telefonske kompanije, prvo u Budimpešti, a onda i u Parizu. Njegov boravak u Budimpešti rezultovao je izumevanjem pojačivača telefonskog zvuka. Kao inženjer Edisonove kompanije u Parizu, u Strazburu je instalirao Edisonovu centralu koja koristi princip obrtnog magnetnog polja naizmeničnih struja.



U junu 1844. godine Tesla se ukrcao na parobrod „City of Richmond” koji je plovio za Njujork. Obrazovanje i iskustvo koje je poneo iz Evrope preporučili su ga za posao inženjera u Edisonovoj kompaniji „Edisonove mašine” gde je trebalo da radi na reprojektovanju generatora jednosmerne struje. Progresivne naučne ideje i urođena inženjerska radoznalost dovele su do toga da Tesla, 1866. godine, osnuje svoju kompaniju „Tesla električno osvetljenje i proizvodnja”, otvarajući tako geniju iz Smiljana put da svojim naučnim delovanjem i pronalazačkim radom čovečanstvu utre put ka 21. veku.


Nikola Tesla, Srbin poreklom, Evropljanin obrazovanjem, svoj puni potencijal i inženjerski genije ostvario je kao stanovnik SAD, a veliko naučno delo zaveštao je čitavom čovečanstvu, pokazujući tako sopstvenim delom da naučna misao i progres ne poznaju i ne priznaju granice.


Stručna saradnja: Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”, Beograd


Umetnička realizacija izdanja: mr Boban Savić, akademski slikar.



Comments


Top Stories

bottom of page