top of page
  • Writer's pictureTesliarium

Nastavnici i studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu dobitnici nagrade „Tesla Spirit Awards 2022”




Nastavnici i studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dobitnici su nagrade „Tesla Spirit Awards 2022”, koju svake godine dodeljuje Teslina naučna fondacija (TNF) iz Filadelfije, za dostignuća u tehnologiji, obrazovanju, kulturi i umetnosti, a Mašinskom fakultetu, koji ove godine obeležava 75 godina postojanja, dodeljeno je specijalno priznanje „Tesla Spirit Awards” u vidu medalje, za višedecenijski doprinos razvoju nauke i obrazovanja u našoj zemlji.


Na svečanosti u okviru 10. Međunarodne konferencije „Tesla Spirit Award & Tesla’s People 2023”, koja je održana 14. januara 2023. godine u njujorškom hotelu „Njujorker”, u kome je Tesla preminuo na Božić pre osam decenija, nagrade su uručene: Studentskom centru izvrsnosti Mašinskog fakulteta i studentskim timovima koji rade u okviru tog centra, prof. dr Radivoju Mitroviću, inicijatoru i osnivaču Studentskog centra izvrnosti i dr Goranu Mladenoviću, vanrednom profesoru Katedre za proizvodno mašinstvo Mašinskog fakulteta.


U ime dekana Mašinskog fakulteta, prof. dr Vladimira Popovića i svih nagrađenih skupu se obratio dr Goran Mladenović i tom prilikom izrazio zahvalnost predstavnicima Fondacije na nagradama koje su, kako je naveo, veoma značajne, ne samo za Mašinski fakultet, nego i za ceo Univerzitet u Beogradu, jer na najbolji način doprinose boljoj vidljivosti njihovih rezultata na međunarodnoj naučnoj sceni. Posle obraćanja dr Mladenovića, prikazan je i kratak film o istorijskom razvoju i dostignućima Mašinskog fakulteta u oblasti nauke i obrazovanja.


Dr Mladenović je već četiri godine deo najvećeg i najskupljeg projekta razotkrivanja misterije nastanka univerzuma, u okviru Evropske organizacije za nuklearno istraživanje – CERN i autor je tehničkog rešenja za nadogradnju Atlas detektora, kojim se omogućava rad na veoma niskim temperaturama pri ultra visokom vakuumu.





Studentski centar izvrsnosti Mašinskog fakulteta za nagradu „Tesla Spirit Awards” su kandidovali međunarodni uspesi i sveukupni rezultati studenata Mašinskog fakuleta i njihovih kolega s drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji okupljeni u pet studentskih timova rade na različitim inovativnim projektima.


Fondacija je dodelila i pojedinačne nagrade Formula Student timu „Drumska strela”, koji se bavi projektovanjem i izradom električnih trčkih vozila po ugledu na Formulu; studentskom timu „Beoavia“ koji se bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica i raketa; „Confluence Belgrade”, timu studenata brodogradnje koji rade na razvoju i izradi energetski efikasnih plovila, timu „Robotoid” koji razvija male autonomne robote, kao i BMI/ZeptoHyperTech timu koji razvija inovativne proizvode u oblasti biomedicinskog inženjerstva.


U ime Studentskog centra izvrnosti i nagrađenih timova priznanja su primili Bogdan Čarapić, koordinator Studentskog centra izvrsnosti i David Cvetković, član Studentskog centra izvrnosti i počasni predsednik tima „Beoavia”.


Nagradu Tesline naučne fondacije za životno delo dobio je američki publicista Dr Mark J Sajfer, Teslin biograf, za 46 godina neprekidnog proučavanja lika i dela Nikole Tesle, a nagradu „Tesla Spirit Awards”, pored nastavnika i studenata Mašinskog fakulteta dobili su i Erik Adams, gradonačelnik Njujorka za podršku i promociju Teslinog dela; dr Vladimir Cmiljanović, srpski naučnik koji uz pomoć Vlade Švajcarske radi istraživanja na leku protiv raka; dr Vladan Vuletić, profesor na prestižnom američkom MIT univerzitetu, dr Zorica Pantić, predsednik Wentworth Institute of Technology iz Bostona i drugi zaslužni pojedinci i organizacije.



Izvor i foto: Mašinski fakultet

コメント


Top Stories

bottom of page