top of page
  • Writer's pictureTesliarium

Ana Atanasković: Ketrin Džonson - ženski deo Tesline duše u romanu „Moja ljubav Nikola Tesla”


Roman „Moja ljubav Nikola Tesla”



Ketrin Mekmehon Džonson i Nikola Tesla upoznali su se u osvit njegove velike naučne slave. Kao najbolji prijatelj njenog supruga Roberta, Tesla je bio rado viđen gost u domu Džonsonovih. U izmaštanim Ketrininim dnevničkim zapisima autorka romana „Moja ljubav Nikola Tesla”, Ana Atanasković, navela je brojne detalje ove neobične, platonske ljubavi. Roman je objavila izdavačka kuća Laguna.


Ketrin Džonson i Nikola Tesla



Nikola Tesla je bio pozvan na jednu od zabava koju su u svom domu priređivali Robert i Ketrin. Doveo ga je inženjer i urednik Tomas Komerford Martin. Robert Andervud Džonson, pesnik i urednik znamenitog časopisa „Vek”, zainteresovao se za naučnika u usponu, koji je već tada pokazivao da je pravi mađioničar. Ketrin je već od prvog susreta bila očarana pojavom i duhom Nikole Tesle. Njena jedinstvena i iskrena naklonost je bujala sve više a učvršćivala se kroz blisko prijateljstvo. U romanu je opisan i snažan i nezaustavljiv progres samog Njujorka i Amerike tog doba – restorani, hoteli, neboderi, krem umetničkog i naučnog sveta.


Budući da njena ljubav nije mogla biti uzvraćena, u Ketrin su se smenjivale sve vrste osećanja – od zaljubljenosti, žustrine, molbi, patnje, prijateljstva, prihvatanja do duhovnog spajanja. Autorka nije zanemarila ni erotski element, ali je to uradila veoma diskretnim književnim postupkom, u isto vreme štiteći Teslin lik i delo.


Ana Atanasković o svom romanu



Autorka je na romanu radila pet godina, čitajući objavljenu literaturu i zaostavštinu Roberta Džonsona na univerzitetu u Delaveru (provela je dva meseca u SAD-u istražujući i ostale arhive, službene podatke i časopise u bibliotekama Njujorka, Vašingtona i Filadelfije), istražujući putanje u Rimu, gde je Robert jedno vreme bio ambasador.


Život Nikole Tesle je prikazan onakvim kakav je zaista bio – ispunjen radom ali, u zrelom dobu, ne samo povučenošću i hranjenu golubova već druženjem sa najbogatijim finansijerima, umetnicima, političarima i najfinijim slojevima američkog društva.


Igrajući svoju igru u ljubavno-prijateljskom trouglu Ketrin iznosi na videlo sopstvene snove, prepune strasti, razgovore i druženja sa Nikolom Teslom i svoje hrabre postupke u želji da ga osvoji, prati pomno njegovu karijeru, do kraja života rastrzana između poštovanja prema mužu i duhovne povezanosti sa teško dokučivim naučnikom.


Poslednja poruka Ketrin Džonson na samrti koju je izgovorila svom suprugu bila je vezana za Nikolu Teslu. Poručila mu je da vodi brigu o njemu.




Foto: Slobodan Bogdanović / Laguna

Audio: Ana Atanasković



Comments


Top Stories

bottom of page