top of page
  • Writer's pictureTesliarium

Zašto je Tesla mrzeo ženski nakit?


Tesla je često opisivan kao osoba koja poseduje ono što je poznato kao vančulno opažanje, ali i neko ko je bio sklon, za običan svet čini se, nekim bizarnostima. Jedna od njih je i to što Tesla nije voleo nakit, posebno ako je tipično sferičan poput bisera. Iako su mu smetale sve vrste nakita, biseri su bili ti koji su mu posebno bili odbojni, do te mere da je odbijao čak i da razgovara sa bilo kojom ženom koja ih je nosila.


Jednom prilikom Tesla se naljutio na sopstvenu sekretaricu, samo zato što je nosila nakit od bisera kada je došla na posao. Iako njegova vrlo bizarna odbojnost prema nakitu sa biserima nikada nije u potpunosti objašnjena, u skladu je sa drugim ekscentričnim ponašanjim i verovatno je bilo simptom njegove (do tog trenutka) intenzivne i nelečene opsesivno-kompulsivne poremećaje. Poznato je da je Nikola Tesla patio od ozbiljnog oblika OCD-a, te se možda i ova odbojnost prema nakitu, a naročito prema biserima možda može dovesti u vezu sa njegovim psihološkim profilom, te izvesnim poremećajima od kojih je patio.


Kako god bilo, Nikola Tesla je sa svim svojim vrlinama i manama, te nekim neobičnim i nekovencionalnim životnim obrascima, poživeo dug i reklo bi se plodonosan i kvalitetan život.





תגובות


Top Stories

bottom of page